Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου στις πλημμύρες
Οι πλημμύρες αποτελούν πλέον για την Ελλάδα έναν εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο. Και σε αυτό συνηγορούν η εμπειρία και τα στοιχεία που καταγράφουν διάφορες πλευρές όπως επιστήμονες ή δημόσιοι φορείς, τεχνικοί σύμβουλοι και πραγματογνώμονες, καθώς και ο ιδιωτικός τομέας που εμπλέκεται στην ανασυγκρότηση πληγεισών περιοχών και της αποζημίωσης μετά από τέτοια καταστροφικά φαινόμενα.
Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στο φυσικό περιβάλλον μέσω της δόμησης αλλά και η αλλαγή του κλίματος θα έχουν δυστυχώς εφεξής ως απόρροια να βλέπουμε εικόνες που μέχρι πριν κάποια χρόνια παρακολουθούσαμε από «απόσταση» μέσα από τους δέκτες της τηλεόρασης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία περίοδο έντονων βροχοπτώσεων μόλις μέσα σε ένα μήνα βιώσαμε καταστροφικές πλημμύρες στη Σύμη, στα Χανιά, στην Κατερίνη και τη Δυτική Αττική, όπου εκεί είχαμε και μεγάλο αριθμό θυμάτων. Με δεδομένη την αυξημένη, λοιπόν, συχνότητα και σφοδρότητα των φαινομένων, η ιδιωτική ασφάλιση καθίσταται ακόμα πιο σημαντική για τη διασφάλιση της περιουσίας των ανθρώπων και ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου, που λειτουργεί προς όφελος και για λογαριασμό του ασφαλισμένου, είναι καθοριστικός για να υπάρξει μία αποζημίωση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ζημιωθέντα και θα είναι δίκαιη. Πριν αναφερθούμε στα σημεία – κλειδιά που θα πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε ένα σωστό ασφαλιστήριο για πλημμύρα θα ήθελα να σας πω ότι τα συμπεράσματα που εξάγει ένας πραγματογνώμονας είναι σημαντικά και πριν τη ζημιά. Κι αυτό γιατί μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και να οδηγήσει στη λήψη μέτρων που θα σώσουν μία επιχείρηση ή θα περιορίσουν τις απώλειες. Λόγου χάρη στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2017 είχαμε ένα καταστροφικό γεγονός σχεδόν πανομοιότυπο με τον Ιανουάριο 2015. Υπήρξαν επιχειρήσεις που είχαν πληγεί και ανάλογα με τις ζημιές δημιούργησαν διαδικασίες προφύλαξης και αυτή τη φορά δεν υπέστησαν καμία ζημιά. Η προστασία αυτή βασίστηκε σε συστάσεις δικές μας που είμαστε τεχνικοί σύμβουλοι είτε πραγματογνωμόνων των ασφαλιστικών είτε προήλθαν από μελέτες μηχανικών. Στον αντίποδα υπήρξαν και πολλές επιχειρήσεις που «έπαθαν αλλά δεν έμαθαν» και οι οποίες ούτε έκαναν έργα αυτοπροστασίας ούτε προσέτρεξαν να ασφαλιστούν.
Σε 6 σημεία πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας:
- Η εμπειρία μας δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στους όρους των συμβολαίων που υπογράφετε. Και εφιστώ εδώ την προσοχή σας καθώς έχουμε δει συμβόλαια να αλλάζουν μέσα σε ένα χρόνο. Λόγου χάρη συνεργαστήκαμε με επιχείρηση που από τη μία χρονιά στην άλλη εξαιτίας μικρής ζημιάς της τάξεως των 5.000 ευρώ που είχε στο υπόγειό της από πλημμύρα, ο ασφαλιστής επέλεξε άλλη ασφαλιστική εταιρεία η οποία στο νέο συμβόλαιο έθεσε πλήρης εξαίρεση από την κάλυψη οποιασδήποτε ζημιάς στους υπόγειους χώρους της. Και η εξέλιξη στην προκειμένη περίπτωση ήταν εξαιρετικά αρνητική καθώς με τις βροχοπτώσεις του 2017 οι υπόγειοι χώροι της επιχείρησης υπέστησαν μεγάλη ζημιά και ήταν ανασφάλιστοι. Πρέπει να πούμε ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά έχουμε συμβόλαια που μετά από μία ζημιά η ασφαλιστική έρχεται να βάλει απλά μία απαλλαγή.
- Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να προσέξουν όσοι ασφαλίζουν την επιχείρησή τους είναι οι απαλλαγές. Είναι συχνό φαινόμενο οι απαλλαγές να αυξάνονται όσον αφορά την κάλυψη υπογείων, μερικές φορές δε αυξάνονται ραγδαία. Όπως αυτοπροστατεύονται οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις μετά από μια ζημιά έτσι αυτοπροστατεύονται και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.
- Κάλυψη περιβάλλοντος χώρου και καλύψεις σε σταθερές και κινητές εγκαταστάσεις εν υπαίθρω. Πρόκειται για καλύψεις που συνήθως εξαιρούνται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δημιουργώντας σημαντικά κενά ασφάλισης στους επιχειρηματίες, ειδικά ξενοδοχείων που την περίοδο λειτουργίας τους, μεγάλο τμήμα των περιουσιών τους είναι εκτεθειμένο ή βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο της μονάδος τους.
- Στα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνηθίζεται να συμπεριλαμβάνεται όρος σχετικά με την ύπαρξη ραφιών ή παλετών σε συγκεκριμένο ύψος με τις εταιρείες να αναφέρουν ότι καλύπτουν τη ζημιά από ένα ύψος και πάνω. Επειδή όμως συμβαίνει τα νερά να έρχονται από ψηλό μέρος του κτίσματος, δημιουργούνται σε κάποιες περιπτώσεις «θολά» σημεία και ενδεχομένως διαφορετικές οπτικές μεταξύ ασφαλιστικής και ασφαλισμένου για το αν πρέπει να αποζημιωθεί η ζημιά.
- Όροι με διττή έννοια. Απέχουμε παρασάγγης από χώρες του εξωτερικού που οι όροι στα συμβόλαια είναι διατυπωμένοι με τέτοια σαφήνεια και απλότητα που μπορεί να τους αντιληφθεί και ένα παιδί. Η παραπάνω από μία ερμηνεία οδηγεί σε προστριβές τις εμπλεκόμενες πλευρές.
- Οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα σε αντίθεση με το εξωτερικό είναι κατά κόρον σε πραγματικές αξίες, δηλαδή στην αξία αντικατάστασης μείον την παλαιότητα. Συμβόλαια σε αξίες αντικατάστασης συναντάμε κυρίως σε οικοδομές. Εν κατακλείδι θέλω να επισημάνω ότι η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης στην πράξη είναι ανεκτίμητη. Για να μπορέσει να αποζημιωθεί σωστά όμως ένας ιδιώτης θα πρέπει να έχει πρώτα δομηθεί σωστά το ασφαλιστήριό του ανάλογα με τις ανάγκες (περιγραφές, καλύψεις, κεφάλαια, ειδικοί όροι κ.λπ.) και εν συνεχεία η αποτίμηση της ζημιάς να αποτελεί τομή των απόψεων των εμπλεκομένων και να μην είναι μονόπλευρη, ενώ όσο πιο γρήγορα γίνονται οι διαδικασίες τόσο πιο εύκολα συμφωνούνται οι ζημιές. Και στις δύο αυτές διαδικασίες ο τεχνικός σύμβουλος έχει σημαντική συνεισφορά. Στην πρώτη περίπτωση αναλαμβάνει να εκπονήσει προασφαλιστικές εκτιμήσεις και βοηθάει ή φροντίζει να υπάρχουν σωστές και επαρκείς περιγραφές και στη δεύτερη συμμετέχει ενεργά και συνεισφέρει τις υπηρεσίες του για να αποζημιωθεί σωστά και γρήγορα ο ασφαλισμένος.